Održavanje stolarije

odrzavanje _stolarije

SERVIS

SERVISIRANJE I ODRŽAVANJE PVC I ALU STOLARIJE

 

Kako biste dugi niz godina bili zadovoljni svojom PVC ili ALU stolarijom, od velike je važnosti njeno redovno održavanje. Ukoliko održavanju ne pridajete dovoljno pažnje, postoji velika verovatnoća da ćete ubrzo morati izdvojiti određena finansiska sredstva za popravku Vaše stolarije.

Iako većinu toga možete učiniti sami, neke stvari radije prepustite stručnim osobama. Ono što možete učiniti sami ne predstavlja ni veliki napor, ni velika finansiska sredstva, a to je povremeno pranje profila prozora mekanom krpom i mlakom vodom. Naravno, ovo će biti moguće ako profili nisu previše zaprljani i/ili masni. Ako ne ide samo s mlakom vodom, može se dodati blago sredstvo za pranje posuđa.

U svakom slučaju izbegavajte oštre žice za ribanje, kao i sredstva koja sadrže razređivač ili aceton odnosno abrazivne čestice. Kada već govorimo o pranju, naravno, u to spada i pranje staklenih površina. Bilo koje sredstvo namenjeno staklenim površinama dobro je za ovaj oblik održavanja.

Otežano otvaranje prozora može biti naznaka da je potrebno podmazati okove. Dakle, u održavanje PVC ili ALU stolarije svakako spada i podmazivanje svih pokretnih delova koji su podložni habanju barem jednom godišnje.Ttreba imati na umu da se u ovom slučaju koriste ulja koja ne sadrže smole, odnosno kiseline.

Sve do sada spomenuto nešto je što svako može učiniti sam. Jedino što vam treba jeste malo uloženog truda i vremena. Međutim, neke stvari ipak nemojte raditi sami. Primera radi, ukoliko je pri održavanju PVC i ALU stolarije potrebno podesiti okove ili se javila potreba za skidanjem prozora, to nikako nemojte raditi sami. U tom slučaju najbolje je kontaktirati ovlašćeni servis ili proizvođača kako bi stručna osoba obavila ovaj deo posla.

 

Kondenzacija na prozorima

kondenzacijaU održavanje PVC stolarije spada i priča o kondenzaciji na prozorima. Dok je nekada slaba izolacija stolarije omogućavala cirkulaciju vazduha u prostoru, današnja stolarija ima odlične termoizolacijske osobine. Način gradnje koji je usmeren ka uštedi energije rezultira manjim protokom vazduha čime se, naročito u zimskim mesecima kada se prostor toliko ne provetrava, povećava procenat vlage u prostorijama stambenog objekta. Rješenje ovog problema zapravo je veoma jednostavano, a leži u redovnom i pravilnom provetravanju stambenog prostora, jer se topli vlažni vazduh iz prostorije zapravo mora ‘zameniti’ hladnim i suvim spoljnim vazduhom. Provetravanje može biti kratko, približno pet minuta, ali intenzivno. Preporučuje se svakodnevno otvaranje svih prozora, odnosno stvaranje promaje na nekoliko minuta. Provetravanje treba da bude češće u prostorijama u kojima je isparavanje vode veće (kupatilo, kuhinja...). Ovime bi problem vlage trebao biti rešen.

 

Podmazivanje i održavanje okova

okovi_podmazivanjeOkovi bi od prvog dana nakon montaže kod otvaranja i zatvaranja trebali lagano funkcionisati tj. pokretni delovi ne smeju škripati, zapinjati i slično. Da to tako ostane i u budućnosti, potrebno je jednom ili dva puta godišnje podmazati sve pokretne delove okova. Podmazivanje se vrši s finim uljem, vrlo je jednostavno i zahtjeva minimalno vremena, a zauzvrat će vaši okovi i kompletna stolarija raditi glatko i lagano kao i prvog dana.

 

Skidanje zaštitnih traka sa profila

Zaštitne trake su potrebne da se profili ne bi oštetili tokom transporta i montaže. Kada je stolarija montirana i obavljeni su završni radovi, obavezno odlepite zaštitne trake sa profila jer ih je u suprotnom vrlo teško odstraniti. Ovo je potrebno uraditi što ranije, a najkasnije 3 do 4 dana nakon ugradnje stolarije. U suprotnom se može dogoditi da se one pod uticajem visokih i niskih temperatura istope i postanu teške za skidanje. U slučaju da se to dogodi nemojte pokušavati da sastružete trake oštrim predmetima jer možete oštetiti zaštitnu boju. Natopite krpu u mlaku vodu u koju ste predhodno ubacili sodu bikarbonu, nanesite na mesto i sačekajte da deluje minut-dva. Zatim pažljivo skinite trake.